Het Fries Museum en de KwadrantGroep werken aan een betere museumbeleving voor dementerende mensen.
 Het Fries Museum en de KwadrantGroep werken aan een betere museumbeleving voor dementerende mensen. Foto: LUCAS KEMPER FOTOGRAFIE

Al een jaar zijn het Fries Museum en de KwadrantGroep bezig om het museum toegankelijker te maken voor dementerenden. Binnenkort komen daar ook rondleidingen voor doven, slechtzienden en blinden bij.

Een team museumdocenten heeft een training gevolgd voor het rondleiden van mensen met dementie. Bij de ziekte wordt het kortetermijngeheugen aangetast. Door in de speciale rondleidingen juist het langetermijngeheugen aan te spreken, wordt sociaal contact gestimuleerd en neemt het zelfvertrouwen en gevoel van waardigheid toe bij mensen met dementie. Dit kan door een beroep te doen op het gehoor, de geur en tast, zo komen er bij de bezoekers herinneringen naar boven.

Dit jaar breidt het museum het programma uit met een rondleiding met een doventolk en medewerkers volgen een training om in de toekomst blinde en slechtziende bezoekers rond te kunnen leiden. Daarnaast kunnen mensen met dementie voortaan iedere eerste dinsdag van de maand aan reguliere rondleidingen deelnemen met een partner of mantelzorger.

Bron: lc.nl