De tiendaagse cursus ‘gebarentaal’ werd afgesloten met een certificaatuitreiking. Foto: Irvin Ngariman

18/11/2019 16:52 – Merredith Bruce

PARAMARIBO – “Ik moet nog veel oefenen, omdat er meer bij komt kijken wanneer je communiceert met slechthorenden of doven”, zegt Joyce Blankendal. Zij is een van de 54 personen die zondag een certificaat hebben ontvangen na een tiendaagse cursus ‘gebarentaal’. De cursus is voortgekomen uit een samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho).

Het project waarvoor Paho geld heeft gegeven, had als doel om de toegankelijkheid te vergroten van de dienstverlening aan personen met een beperking. De cursus is verzorgd aan mensen die verbonden zijn aan een gezondheidsinstelling en aan maatschappelijk werkers. Blankendal is werkzaam bij de Regionale Gezondheidsdienst te Geyersvlijt.

Celsius Vieira, hoofd van het Medisch Opvoedkundig Bureau dat betrokken was bij de uitvoering van dit project, merkt dat er nog obstakels zijn bij de communicatie met personen met een gehoorbeperking. “Als je ergens naartoe gaat voor hulp, kun je makkelijk verwoorden wat er aan de hand is, maar bij hun is het bijna een moeder- en kindrelatie; iemand moet mee om voor degene te praten, maar wie zegt je dat het altijd overkomt zoals de persoon dat zelf bedoelt?”

De cursus is in Paramaribo en Nickerie verzorgd door Rosita Etnel van Stichting Surinaamse Dovenbelangen. Vieira zegt dat de groep aanvankelijk uit 66 personen bestond, maar 54 hebben het tot het einde volgehouden. Hij is desondanks tevreden. “Voor ons is het een heel hoog percentage, omdat we dit voor het eerst hebben gedaan.” Vieira hoopt dat er geld vrijkomt voor een vervolgcursus waarbij de trainers dieper kunnen ingaan op de gebarentaal. 

Stephen Dalger heeft als vrijwilliger meegedaan aan de cursus. “Omdat ik er altijd belangstelling voor heb gehad, was het voor mij niet echt moeilijk te volgen.” Hij vindt het belangrijk dat personen met een gehoorbeperking gemakkelijker te bereiken zijn. “Ook zij moeten meegenomen worden bij de ontwikkeling van het land, want ook zij bezitten de vaardigheden om daaraan bij te dragen.” De certificaatuitreiking vond plaats in de vergaderzaal van het Leger des Heils aan de Henck Arronstraat.

Bron: dwtonline.com