De cast en crew van ‘Wiren’ kort voor vertrek naar Nederland. Foto: Jason Leysner

26/09/2019 16:34 – Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Blijde gezichten, lekker eten en vrolijke muziek, waren het beeld op de tweede verdieping van het Mens Sana-gebouw waar het productieteam, de crew en cast van de film ‘Wiren’ woensdagochtend feestelijk afscheid namen van vrienden en familie.

Het gezelschap van 33 man reist naar Nederland af voor de première van ‘Wiren’ op 30 september tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht. Het is de bedoeling dat er in de loop van de week nog acht crewleden vertrekken.

Filmproducent Ivan Tai-Apin en Henk Kimpoel, voorzitter van de stichting Surinaamse Dovenbelangen (Sudobe) zijn de gemeenschap en de donateurs dankbaar dat zo een grote groep kan vertrekken. Ze wilden veel meer doven meenemen. Tai-Apin vertelt dat twee doven wel hun visa hebben, maar het geld voor de tickets nog niet. Hij deed een emotionele oproep naar sponsoren om dit voor deze twee castleden voor elkaar te krijgen.

Kimpoel benadrukte dat het geen vakantie is en dat de groep op werkbezoek gaat. “We gaan de film ‘Wiren’ goed presenteren”, zei hij in gebarentaal. Want naast het feestelijk gedeelte zijn er diverse interviews met de media en ook workshops die de acteurs zullen volgen. De film is volgens Tai-Apin voor het festival geselecteerd, omdat het een beweging op gang heeft gebracht die aan mensen de positie van doven bewust maakt.

Borger Breeveld die zelf in de film speelt en ook bekend is in de filmindustrie, geeft aan dat het in Suriname voor het eerst is gelukt zo een film te maken. “Dat het gelukt is en er een aantal mensen naar de première in Nederland kunnen gaan is een eyeopener. Het is fantastisch wat ‘Wiren’ gepresteerd heeft”, zei Breeveld.

Voor Wiren Meghoe gaat dankzij de film ook zijn grote wens om ICT aan de universiteit te studeren, langzaamaan in vervulling. Hij is toegelaten tot de Koninklijke Kentalis Tine Marcusschool en zal op 1 oktober beginnen met de opleiding in Groningen. Hij is de eerste dove van de Kennedyschool die een vervolgstudie in het buitenland zal volgen.

De eerste drie maanden ondergaat Wiren een proefperiode en nadien moet blijken of hij verder mag studeren en welke richting hij kan kiezen. Bij negatief advies moet Wiren terug naar Suriname. “Zelf geloof ik niet dat het na de proefperiode negatief zal zijn, omdat ik gezien heb dat Wiren een echte doorzetter is”, zegt Tai-Apin.

De kosten voor het maken van de film zijn nog niet volledig gedekt. ‘Wiren’ zal op 28 september, Werelddovendag, weer draaien in TBL Cinemas, dus is de oproep naar de gemeenschap, om de film massaal te bezoeken, waardoor een deel van de kosten van de film gedekt wordt.

Tijdens het NFF zal de film niets verdienen. Wel zorgt het festival voor grotere bekendheid. Met filmdistributeurs die ook aanwezig zullen zijn op het festival, zullen gesprekken gevoerd worden. “Die kunnen dan zeggen dat ze de film in heel Nederland distribueren, waardoor wij een percentage krijgen. Mocht dat zo zijn dan zullen die gelden terugvloeien naar de ‘Wiren’-projecten”, zegt de filmproducent.

De crew wordt medio oktober terugverwacht. De film is ook geselecteerd voor het Da Bounce Urban Film Festival dat in de eerste week van november wordt gehouden. Er worden mogelijkheden bekeken hoe de cast en crew ook daar te krijgen.

Bron: dwtonline.com