De cast van ‘Wiren the Movie’. Foto: Irvin Ngariman

25/07/2019 11:16 – Audry Wajwakana

PARAMARIBO – “We zijn… we zijn… Het woord is ‘in shock’, maar dan in een positieve zin.” In euforische stemming zoekt filmregisseur Ivan Tai-Apin naar de juiste woorden om zijn gevoelens te beschrijven. Op 1 oktober gaat de Surinaamse speelfilm ‘Wiren’ in première tijdens het 39ste Nederlands Film Festival (NFF).

Het festival wordt van 27 september tot 5 oktober in Utrecht gehouden. Voor Tai-Apin en director of photography Sander Coumou betekent de buitenlandse première een grotere erkenning. “We hebben hard hiervoor gewerkt, slapeloze nachten gehad, onze vrije tijd erin gestopt, met weinig geld gewerkt en nu de film geselecteerd is zodat buitenlanders ons, Suriname, kunnen zien, is het een onbeschrijfelijk gevoel”, zegt Tai-Apin.  

Na toevoeging van Engelse ondertiteling werd de film naar verschillende internationale filmfestivals gestuurd. Het NFF is het eerste internationale festival dat positief op de film heeft gereageerd. Toch is Wiren niet de eerste Surinaamse film die op NFF wordt vertoond. De film ‘Het geheim van de Saramaccarivier’ van regisseur Pim de la Parra en producent Arie Verkuijl, ging op 30 september 2007 in première tijdens het NFF. In deze film speelt de Nederlands-Surinaamse Kenneth Herdigein de hoofdrol.

Volgens Tai-Apin was het belangrijk om ‘Wiren’ op een internationaal festival te laten vertonen. “Want daar ligt de toekomst van de entertainmentindustrie van Suriname. We staan nog in de kinderschoenen voor wat deze branche betreft en je film vertonen tijdens zo en een festival is als een soort springplank die ons verder omhoog duwt. We laten de wereld niet alleen over rechten en beperkingen zien, maar ook een stukje Suriname. De historische gebouwen en de verschillende culturen die zijn geïntegreerd”, legt Tai-Apin uit.

In een notendop geeft de filmregisseur aan dat bij elk internationaal filmfestival het kader van de filmwereld bij elkaar komt, met daaraan gekoppeld sponsoren en distributeurs. Tai-Apin: “Los van alle glitter en glamour is zo een festival om business te doen. Hieruit kunnen mooie dingen voortvloeien.”

Voor de première wil de filmregisseur met zoveel mogelijk crewleden zijn opwachting maken op de feestelijke rode loper in de Utrechtse Stadsschouwburg. Hij vindt het belangrijk dat elk individu gezien wordt. Er zullen Q & A-sessies gehouden worden. “Hoe we daar met z’n allen komen, weet ik nog niet. Ik denk dat we weer naar het bedrijfsleven en de overheid moeten gaan, want dit is kunst en cultuur Suriname op een groter platform.”

Bron: dwtonline