De beroemde Wiren Meghoe (rechts) tijdens een presentatie. Wiren vertrekt binnenkort naar Nederland om zijn droom te verwezenlijken. Foto: Irvin Ngariman

PARAMARIBO – Wiren Meghoe over wie de film ‘Wiren’ is gemaakt, vertrekt binnenkort naar Nederland. Zijn grote wens, ICT studeren op de universiteit, gaat langzaamaan in vervulling. Wiren is toegelaten tot de Kentalis Tine Marcusschool in de Nederlandse provincie Groningen. De dove leerling van de Kennedyschool slaagt dit jaar en vertrekt in september naar Nederland waar hij eerst zes maanden gaat meelopen.

“Dankzij de film heeft het verhaal in het echt een mooie follow-up gekregen”, zegt Ivan Tai-Apin, regisseur van de film, blijmoedig. Na de vertoning van de film in de bioscoop, hebben enkele enthousiaste Surinamers de regisseur en de Stichting Surinaamse Doven Belangen (Sudobe, de initiatiefnemer van de film) benaderd: zij willen de ‘echte’ Wiren ondersteunen in zijn carrière.

Om dit mogelijk te maken, hebben zij de werkgroep ‘Wiren vertrekt naar Nederland’  opgericht. “De naam van de werkgroep suggereert dat de film naar Nederland gaat, maar het gaat om de ‘echte’ Wiren”, zegt Tai- Apin lachend. Hij vertelt dat de Kentalisschool onderwijs verzorgt aan mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn.

Het is voor het eerst dat een leerling van de Kennedyschool vervolgonderwijs in het buitenland kan gaan volgen. Maar eerst moet blijken of Wiren goed hiervoor bevonden wordt. Na de zes maanden zal de school adviseren of Wiren middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en daarna hbo of eventueel universitair onderwijs kan volgen.

“Het kan ook zijn dat het advies is dat hij een andere richting op moet gaan. Met dit alles moeten we rekening houden, maar het is wel mooi dat hij hiertoe de kans krijgt”, zegt Tai-Apin. De werkgroep werkt momenteel aan het regelen van Wirens visum, verblijf en voor financiën om de kosten voor onder andere zijn levensonderhoud te dekken.

De werkgroep bestaat uit Rosita Etnel van Sudobe, Tai-Apin, Stephanie Waridjan, Aroen Meghoe (de vader van Wiren) en Wiren zelf. De Nederlandse leden zijn Anja Nutters, directeur van Kentalisschool en docent Adde Woest, die zelf doof is en elk jaar naar Suriname komt en goed contact heeft met Sudobe.

Tai-Apin is blij dat Wirens vader zijn zoon optimaal bijstaat. “Toen ik dit project deed, vroeg ik me altijd af waarom de echte Wiren zo een positief ingestelde, heel gedreven persoon is. Hij krijgt de volle ondersteuning van zijn vader, die hem naar trainingen brengt en ook achteraf altijd informeert hoe zijn zoon het heeft gedaan. Ik denk dat dit zeer belangrijk is, dat ouders hun kinderen ondersteunen”, zegt Tai-Apin.

Het filmproductieteam heeft de film van Engelse ondertiteling voorzien en deze versie wordt vanaf vrijdag in TBL Cinemas vertoond, vertelt de regisseur. “Toen de film uitkwam waren Engelstaligen een beetje teleurgesteld dat er alleen een Nederlandse ondertiteling was. Vooral ambassades in Suriname hebben ons hierover benaderd, maar er zijn ook toeristen of buitenlanders die in Suriname wonen en werken, en de film graag willen zien.”De Engelse ondertiteling maakt het verder mogelijk om de film op buitenlandse festivals te vertonen.

04/05/2019 15:36 – Audry Wajwakana

Lees meer: Nederlandse school accepteert ‘echte’ Wiren – DWTonline.comhttp://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/laatste-nieuws/2019/05/04/nederlandse-school-accepteert-echte-wiren/#ixzz6D0OiiKYv