Leerlingen van de Kennedyschool spelen het toneelstuk Vrijheid ter gelegenheid van de 196e Onafhankelijkheidsdag van Brazilië. (Foto: Ranu Abhelakh)

“Je weet nu hoe je heet. Jij hebt nu een eigen naam. Jij bent nu iemand, een vrij kind. “Jij kan nu kiezen om te zijn wie je bent en waar je bent.” Zo luidt het eerste deel van de boodschap bij het toneelstuk ‘Vrijheid’, van de Kennedyschool. Tien dove en slechthorende leerlingen speelden het stuk donderdag in het Kindermuseum Villa Zapakara. Het is de eerste keer dat zij hier optraden en is deel van de viering van de Nationale Dag van Federatieve Republiek van Brazilië, dat vandaag zijn 196e Onafhankelijkheidsdag herdenkt.

Het initiatief komt van de Braziliaanse ambassade die met deze kinderactiviteit het project van de Alliantie voor Decent Work ondersteunt. De Alliantie, een groepering van verschillende organisaties probeert mensen met beperkingen als volwaardige burgers op te nemen in de maatschappij. “Een samenleving is niet geheel vrij, als die niet voor alle burgers zorgt en hen betrekt”, zegt de Braziliaanse ambassadeur Laudemar Aguiar, verwijzend naar de Alliantie slogan: ‘leave no one behind’.
Zijn land trekt al jaren aan de bel om mensen met beperkingen te ondersteunen. “Als kinderen niet weten dat er leeftijdgenootjes zijn met beperkingen, dan groeien zij op zonder te beseffen dat een ieder gelijk is en recht heeft op gelijke kansen.” Het publiek vandaag bestond dan ook uit kinderen; die doen mee aan het Villa Zapakara-vakantiekamp waar momenteel de MixMax Brazilië tentoonstelling loopt.

Vrijheid
In ‘Vrijheid’ beelden de acteurs het slavenverhaal op een plantage uit. De slaven kwamen in opstand tegen het geweld en werden zo weer vrije mensen. “Het toneelstuk was voor onze 1 juli viering op school in elkaar gezet”, vertelt schooldirecteur Renate Wartes. “Het is speciaal voor de Braziliaanse viering aangevuld met de Capoeira dans – die hebben de kinderen zichzelf aangeleerd.”

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) is een van de trekkers van de Alliantie. VSB-directeur Steven Mac Andrew zegt dat naast de twee focuspunten: promoten van werkgelegenheid en ondernemerschap van personen met een beperking in Suriname, de Alliantie zich ook richt op de sociale aspecten. “Een culturele activiteit zoals deze is hier een voorbeeld van.”

Afhankelijkheid geen barrière
Vanaf de proclamatie eind februari zijn er al drie van de tien ondernemers met een beperking geholpen. Naast apparaten en materiaal om hun werk te vergemakkelijken, krijgen zij ook de nodige trainingen om hun bedrijvigheid economisch duurzaam te maken, vertelt Mac Andrew. “Ze weten dat ze met eigen economische mogelijkheden hun situatie kunnen verbeteren. Sommige zijn afhankelijk van hun huisgenoten, maar die afhankelijkheid hoeft geen barrière te zijn.”

Travis Kibang (16) een van de toneelspelers, glimlacht na het optreden. Hij is blij dat hij samen met zijn medestudenten het Alliantie-project op hun manier kunnen ondersteunen. “Mensen weten niet veel over ons en dit is een leuke manier om bekendheid te geven. De kinderen konden vandaag zien dat wij ook kunnen acteren, dansen en vrolijk kunnen zijn.

Aguiar dankte de leerlingen van de Kennedyschool en zei: “Het is onze taak, onze verantwoordelijkheid als samenleving, om te zorgen dat jullie niet afhankelijk zijn van derden en jullie te ondersteunen in wat jullie willen en kunnen doen.”

Uitdagingen en problemen
Veel personen, volwassenen als mezelf zijn niet bekend met de uitdagingen en problemen van personen met beperkingen, bekent Aguiar. Hij vindt het daarom belangrijk dat er meer bewustzijn komt en met de culturele activiteit probeert de ambassade bekendheid te geven aan het werk van de Alliantie. De Brazilianen zijn de eerste buitenlandse missie in Paramaribo die op deze wijze ons doel ondersteunt, bevestigt Mac Andrew. Ambassadeur Aguiar verzekert dat het niet bij deze ene keer blijft, maar de samenwerking voortzet.

Op uitnodiging van Villa Zapakara mochten de gasten van de Kennedyschool nablijven voor de MixMax Brazilië tour en leerden zij ook brigadeiros (Braziliaanse truffels) maken. De ambassade had ook typische Braziliaanse snacks zoals pao de queijo (kaasbroodjes) en kibe (gehaktballetjes) voor de kinderen meegenomen. Brazilië werd op 7 september 1822 onafhankelijk van Portugal.

Bron: Starnieuws