De voorzitter van Sudobe, Henk Kimpoel spreekt minister Joan Dogojo in gebarentaal toe. (Foto: Sozavo)

Stichting Surinaamse Doven Belangen (Sudobe) heeft in het Kennedy Internaat haar ervaringen over het leven van en met doven gepresenteerd voor publiek. Deze activiteit staat in het teken van Wereld Dovendag, vandaag, 26 september.
“Ik wil u een riem onder het hart steken. Deze kinderen zijn niet dom, ze zijn niet zielig, ze hebben een IQ”, bemoedigt de directeur van de Kennedy school Renate Wartes de aanwezige ouders. Volgens Wartes moet deze doelgroep anders behandeld worden dan de normale (horende) kinderen. “Lees veel en vraag veel”, gaf zij als tip mee aan de ouders van deze doelgroep.

Dit jaar is een traject ingezet dat heel groots uitgepakt zal worden. Het distribueren van posters met daarop 10 communicatietips voor horenden naar andere instanties is een onderdeel daarvan. De eerste poster werd aangeboden aan de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerling-Simons. De volksvertegenwoordiging heeft gisteren een conventie voor mensen met een beperking stilzwijgend goedgekeurd. Op 4 oktober treedt de conventie in werking.

Geen ‘tje poti’ mentaliteit
Met het oog op de conventie worden alvast twee burgers met een beperking in dienst genomen bij De Nationale Assemblee. “Wij moeten de ‘tje poti mentaliteit’ doorbreken en deze mensen een hand reiken”, zei Simons. Het idee van de stichting, een poster met daarop communicatietips te ontwerpen, vindt zij een heel goed initiatief van de stichting.

Tiffany Sampaki, die eerder op de Kennedy school heeft gezeten, mag binnenkort werken bij De Nationale Assemblee. Minister Joan Dogojo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zei dat het verdrag ruimte zal bieden om de wetgeving tot stand te brengen en zal de nationale raad van mensen met een beperking nieuw leven worden ingeblazen.

Optimaal functioneren
De voorzitter van stichting Sudobe Henk Kimpoel, zegt dat er geen speciaal thema is verbonden aan deze dag, maar dat er niets anders gedaan kan worden dan meer ontwikkeling en bewustwording te brengen over doven. Volgens Kimpoel wordt vaak alleen gefocust op de doelgroep, maar ook de ouders van deze groep moeten aangepakt te worden. Hij benadrukte dat de zorg van deze groep niet alleen overgelaten moet worden aan de ouders, maar dat de hele samenleving er baat bij heeft.

De sketches die werden opgevoerd, brachten de thema’s discriminatie, samenwerking en liefde onder deze doelgroep tot uiting. Op de media werd een beroep gedaan meer van deze aspecten en of activiteiten te belichten. Sudobe heeft als doel de maatschappij en samenleving toegankelijker te helpen maken, zodat doven en slechthorenden hierin optimaal kunnen functioneren, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.