Voorzitter Henk Kimpoel van stichting Sudobe krijgt vijf laptops van minister Falisie Pinas van TCT. (Foto: Raoul Lith)

De stichting Surinaamse dovenbelangen (Sudobe) heeft vijf laptops ontvangen van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Minister Falisie Pinas van TCT deed woensdag de overhandiging aan Henk Kimpoel, de voorzitter van Sudobe. Kimpoel die doof is, was zeer ingenomen met de geste. “U heeft ons nooit in de steek gelaten, we danken u voor de ondersteuning”, zegt Kimpoel.

Kimpoel geeft aan dat de stichting momenteel over twee computers beschikt. Middels beelden op de computers worden mensen ook gebaren aangeleerd. Met de aanwinst van deze laptops is de mogelijkheid verruimd om meerdere mensen tegelijk te helpen. De Sudobe-voorzitter geeft ook aan dat de stichting ook gebaren wil opnemen en monteren. “Zo kunnen we elkaar beter ondersteunen”.

“Als je beperkt bent, is het niet gemakkelijk om door het leven te gaan. Je zal met hulpmiddelen vooruit moeten komen. ICT is een van tools om door het leven te gaan. We hopen door middel van deze geste u en uw groep matig tegemoet te zijn gekomen”, zei Pinas. Vorig jaar heeft het ministerie een ICT workshop gehouden met twee trainers uit Jamaica. Er hebben toen twintig leden van Sudobe deelgenomen. Er is via internet nog contact met een van de trainers.

Kimpoel zegt dat de behoefte groot is om verder op de computer te werken. “We hebben iemand nodig om ICT lessen te verzorgen voor ons, maar ook de jongeren. We weten niet wie we moeten benaderen”, stelt Kimpoel. Hij doet een beroep op de gemeenschap of een bedrijf om hierop in te spelen. De stichting organiseert vaker activiteiten en informatiedagen voor de gemeenschap. Op 30 mei bestaat Sudobe zeven jaar.

Raoul Lith