Juffrouw Astrid Wittenberg van de Kennedyschool legt een pupil uit wat de reuzenotter allemaal kan.

Kinderen van de Emmaschool, de Kennedyschool, de O.S. Flora 1 en de Aliveschool hebben vandaag de dierentuin op een andere manier leren kennen. “Normaal zien ze de dieren wel als ze naar de dierentuin gaan, maar vandaag hebben ze er ook informatie bij gekregen. Vandaag hadden ze een begeleidster die alles uitlegde. En dat vonden ze heel fijn,” zegt juf Joan Draaibas van de Kennedyschool.

Het GEF/Small Grants Program, Stichting Care4U Foundation, Green Heritage Fund Suriname, Unicef, de Paramaribo Zoo, Assuria en De Surinaamsche Bank hebben de handen in elkaar geslagen om ruim 80 kinderen en hun begeleiders een leuke en leerzame dag te bezorgen. De Emmaschool is een school voor moeilijk lerende kinderen, de Kennedyschool is een school voor kinderen met een gehoorbeperking, de Aliveschool is een school waarop kinderen met en zonder een beperking zitten, terwijl de O.S. Flora 1 een school is voor leerlingen zonder beperking. Om begrip te kweken voor mensen met een beperking en een bijdrage te leveren aan de integratie van deze bijzondere mensen in de gehele Surinaamse samenleving, is ervoor gekozen om leerlingen van de O.S. Flora 1 ook te betrekken bij de activiteiten.

Een ‘dol fijne’ dag
“Het was prachtig om te zien hoe de kinderen elkaar begrepen, ondanks het feit dat ze zich op verschillende manieren uitten en op verschillende manieren communiceerden,” geeft juf Angee van deze school haar ervaring van deze dag weer. Die integratie wordt heel mooi weergegeven in het thema van Internationale Dag van mensen met een beperking, vandaag 3 december. Dit jaar is namelijk gekozen voor het thema “Integratie zonder discriminatie”.

De kinderen en hun begeleiders werden ’s morgens van school opgehaald en kwamen omstreeks 8 uur in de dierentuin aan. Nadat zij van een broodje en/of fruit smulden, begon de rondleiding naar de verschillende dieren en hebben de kinderen op een interactieve manier nader kennis gemaakt met de dieren. Zij hebben heel veel informatie gekregen over de kwatta-aap, de gonini en de razend populaire reuzenotter.

Na de rondleiding stonden vrijwilligers van de betrokken organisaties opnieuw klaar om de kinderen te voorzien van een hapje en drankje. Met als thema ‘Een dol fijne dag!’ konden de kinderen meedoen aan vier actieve spelletjes, waarbij ze groepswijs het leven van deze waterdieren in de zee leerden kennen, maar ook de gevaren die zij dagelijks tegenkomen, variërend van watervervuiling, visnetten en bootverkeer tot seismisch onderzoek naar aardolie. Omstreeks 12 uur zijn de kinderen en hun begeleiders door de bussen opgehaald om weer naar hun school vervoerd te worden.

Hoewel er wel aandacht wordt besteed aan kinderen met een beperking, zou er nog meer gedaan moeten worden, vindt juf Draaibas. Zo weten mensen nog te weinig af van kinderen met een gehoorbeperking. “Maar de activiteit van vandaag is een heel mooie aanzet en we zijn er dan ook heel blij mee,” zegt ze. Gelet op het enthousiasme van alle deelnemers hebben de organisatoren nu al de wens uitgesproken deze activiteit een jaarlijks terugkerend karakter te geven.

Bron: Starnieuws