De kinderen dragen een gedicht over liefde voor.

De leerlingen van de Kennedyschool hebben hun creativiteit uitgedrukt in verschillende creaties. Voor de schoolleiding is het belangrijk dat de samenleving weet dat de kinderen met een gehoorbeperking ook talentvol zijn. Tijdens de tentoonstelling gisteren konden bezoekers genieten van de mooie ontwerpen en de diverse opvoeringen. Ook zijn de kunstwerken ten verkoop aangeboden. “Ze kunnen meer dan taal en rekenen. Ze dansen, dragen gedichten voor en maken mooie tekeningen, houtwerkjes, kleren en sieraden”, vertelt Harry Neslo, schoolleider van de Kennedyschool aan Starnieuws.

Het doel van de expositie was om de creatieve expressie van de kinderen tot uiting te brengen. Met de opbrengst wil de schoolleiding onder andere een hulpbehoevende oud-leerlinge, die woont te Santigron financieel steunen. Iedereen heeft geparticipeerd. De kinderen van de keuken hebben ook hun bijdrage geleverd. Er was volop eten verkrijgbaar tegen een zachte prijs. “Zij hebben bamie, rijst met bruine bonen en moksi alesi klaargemaakt. En niet te vergeten, de overheerlijke sappen”, geeft Neslo aan.

Deze activiteit is samen met Simone Gonsalves, stagiair van Hogeschool van Amsterdam, studierichting Culturele Maatschappelijke Vorming tot stand gekomen. De afgelopen vijf maanden heeft zij samen met de leerlingen de werkstukken gemaakt, die geëtaleerd zijn. “De kinderen hebben een pop gemaakt , die beweegt als de wind waait. De pop is gemaakt van doppen, kurk en heel dun geschaafd hout”, zegt Gonsalves . Ook concludeert zij dat kinderen met een beperking vaak gezien, worden als kinderen die niet veel kunnen.

Dans
Voor Gonsalves was de grootste uitdaging de creatieve expressie in dans met deze doelgroep. De kinderen hebben een dansje opgevoerd, dat zij heeft bedacht. “Ik wilde er best wel meer tijd in stoppen, zodat ik de kinderen wat meer kon bijbrengen over dans. Ze hebben gedanst op het liedje, Yori yori, dat zij zelf hebben gekozen”, voegt zij eraan toe. Ze vonden het leuk en leefden zich uit. Na de lessen voelden ze de boxen. “De volume moet dan ook maximaal staan”, benadrukt Gonsalves.

De stagiair heeft een leerrijke periode achter de rug. De kinderen zijn gewend geraakt aan haar. Ze vond het heel interessant. “De kinderen zijn heel behulpzaam en doen alle moeite dat jij ze kan begrijpen en omgekeerd”, beaamt Gonsalves. In het begin ging het communiceren moeilijk, omdat zij niet zoveel gebaren kent.

Rachel Dompig

Bron: Starnieuws