Jongeren in het Emile de la Fuente sportcentrum. (Foto: Tanya Frijmersum)

Enkele honderden jongeren afkomstig van instellingen voor mensen met een beperking, kwamen vandaag vol verwachting naar het Emile de la Fuente sportcentrum. Daar werden zij en hun begeleiders goed bezig gehouden door Sports Unlimited Suriname(SUS), die deze dag georganiseerd had in het kader van de ‘Internationale dag voor mensen met een beperking’. Het thema van deze door de VN uitgeroepen dag op 3 december is: Het verwijderen van barrières om een inclusieve en toegankelijke maatschappij voor een ieder te creëren.

Integratie
Om de integratie op gang te laten komen tussen mensen met een beperking en die zonder een beperking, werden ook scholieren afkomstig van de Polanenschool uitgenodigd. Die hielpen enthousiast mee om rolstoelrijders voort te duwen op het voetbalveld. Spontaan staken vele jeugdigen hun handen uit de mouwen om kinderen die moeilijk konden lopen of niet goed op een grote bal konden zitten, te ondersteunen. Zelfs het verplaatsen van leerlingen die niet zelfstandig uit de rolstoel konden komen, werd uitgevoerd door energieke jongeren zonder een beperking, met de nodige supervisie van ouderen.

Plezier
De zonnige dag werd gevuld met diverse spelletjes, toegespitst op het niveau en de mogelijkheden die de leerlingen hadden. Niet alleen de bekende rolstoel race, maar ook het rollen van een grote bal met zijn tweetjes of zelf door het voortduwen van een rolstoelrijder, gebeurde onder luid gejoel. Dat gejoel werd enkele decibellen luider, toen de DJ opzwepende muziek afspeelde en menigeen toonde, dat ritmegevoel niet alleen bij de mensen zonder een beperking aanwezig is. Scholieren van de Kennedyschool kwamen aan hun trekken bij voetbal en onder een tent kon een kleinere groep, met of zonder een visuele beperking, denkspelletjes doen. Onder het genot van een bol en een ijsje werd het geheel afgesloten met vele blijde en vermoeide gezichten, niet alleen van jong maar zeker ook van oud!

Actieve participatie
Leny Hardenbol, bestuurslid van SUS, gaf aan dat de actieve rol van de begeleiders van de verschillende instellingen voor mensen met een beperking, dit keer goed te merken was. Dat moet het ook zijn, want aan de kant staan is gewoon niet de bedoeling en het stimuleert de jongeren enorm als ze zien dat een ieder gewoon lekker mee doet. Hardenbol is de vele sponsors ook erg dankbaar. SUS kreeg naast de vele vrijwilligers, ook ondersteuning van de stichting Be Innovative tijdens deze sportdag.

Tanya Frijmersum

Bron: Starnieuws