Studenten bedienen mensen met een gehoorbeperking en laten zien wat ze kunnen. (Foto: René Gompers)

De stichting ‘Women in Business’ hield op het terrein van de Kennedyschool een voorlichtingsbijeenkomst voor mensen met een gehoorbeperking. Op bepaalde momenten liep de discussie erg hoog op. Met druk bewegende armen en korte klanken maakten de doelgroep haar ideeën en twijfels ‘luid’ kenbaar.
Aan het eind waren de mensen het er allemaal over eens dat ondernemen niet overgelaten moet worden aan de ‘horenden’ alleen.

Het was ook een belangrijke dag voor de leerlingen van het ‘Aganar’ project.
25 jongeren hebben vandaag vaardigheden, die ze hebben opgedaan bij hun horeca opleiding, in praktijk gebracht. De vergaderzaal was opgezet als de eetruimte van een restaurant. Bij de lunch en na de vergadering werden de mensen met een gehoorbeperking als restaurantgasten bediend. Het was voor beide groepen even wennen door de taalbarrière.

Nieuwe kansen
Het ‘A Ganar’ programma wordt wereldwijd gedraaid en gesponsord door de Verenigde Staten van Amerika. Het is opgezet om drop-outs tussen 18 en 25 jaar nieuwe kansen en perspectieven te bieden. ‘Women in Business’ voert het programma in Suriname uit. “De leerlingen zijn de horeca opleiding aan het afronden”, vertelt Jurly Tahir, mentor bij het project. “Vandaag is het praktijk. Nu nog een stageperiode en dan het diploma”. De leerlingen zijn sociale en technische vaardigheden bijgebracht die ze kunnen toepassen bij alles wat ze willen proberen.
“Niets is onmogelijk, alles is mogelijk. Iedereen kan overwinnen, verklaart Tahir de Spaanse naam ‘A Ganar’.

Bevorderen van ondernemerschap
“We geloven dat het bevorderen van ondernemerschap grenzeloos is”, zegt Lilian Wiebers, directeur van Women in Business, aan Starnieuws. “Iedereen heeft bepaalde capaciteiten om te benutten. Ook de slecht- en niet horenden. Vandaag hebben ze dat ook laten merken”. De deelnemers merkten op dat niet iedereen het in zich heeft om een zaak op te zetten.

“Mensen kunnen wel ondernemend zijn”, moedigde Wiebers de mensen met een beperking via een vertaler aan. Ze merkte op dat velen ‘e sidon nomo’ terwijl ze zelf veel te bieden hebben. “In je karakter moet je ondernemend zijn. Slecht of niet horen, hoeft geen obstakel te zijn voor de aanwezige potentie”.

Mogelijkheden
Henk Kimpoel, voorzitter van Suriname Doven Belangen organisatie (SUDOBE) is blij met de bijeenkomst. In gebarentaal vertelt hij onder de indruk te zijn van de interactie tussen de horenden en de groep die een beperking heeft. “Als we openstaan voor elkaar zijn er geen obstakels meer”, concludeert hij. Kimpoel geeft aan verder te willen samenwerken met Women in Business.

“Er zijn zoveel mogelijkheden voor ons. We willen leren. We hebben zelf ook mooie ideeën. De trainingen zullen goed van pas komen als we iets groots willen ondernemen”, vindt Kimpoel.
Volgend jaar bestaat SUDOBE vijf jaar en wil de organisatie het groots aanpakken, verklapt de voorzitter.

René Gompers